Rees-Mogg: “Denk dat we May vrij snel kunnen vervangen”

Rees-Mogg: "Denk dat we May vrij snel kunnen vervangen"

Jacob Rees-Mogg, de leider van het harde brexitkamp bij de Britse Conservatieven, is ervan overtuigd dat de partij premier Theresa May “vrij snel” kan vervangen. Voormalig brexitminister David Davis of de controversiële ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zouden een goede keuze zijn, vindt hij. Jacob Rees-Mogg en tientallen andere parlementsleden binnen de pro-brexit European Research Group (ERG) hebben vandaag een brief ingediend bij het partijsecretariaat waarin ze het vertrouwen in premier Theresa May opzeggen. Als 48 Tories dat doen, komt er een motie van wantrouwen tegen hun partijgenote.

Volgens Rees-Mogg zal dat aantal gehaald worden, “al hoeft dat niet per se vandaag te zijn”. De Conservatieve partij moet dan op zoek naar een nieuwe premier. Maar ERG-leider Rees-Mogg denkt niet meteen aan zichzelf, zei hij aan de verzamelde pers. “Dit heeft niks te maken met persoonlijke ambitie, wél met de ambitie om een brexit waar te maken.” Volgens Rees-Mogg zitten er een “hele resem aan talent” in de Conservatieve partij, onder wie oud-ministers Boris Johnson en David Davis.

De Britse regering moet nu eerst en vooral terug naar Brussel om er aan te kondigen dat er geen brexitdeal komt, zei hij tot slot. Brussel en Londen moeten dan handel drijven volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Nu hebben de Britten “niet de juiste dingen gevraagd”. “De onderhandelingen werden gevoerd door Downing Street, niet door Dominic Raab (de pas opgestapte brexitminister, red.)”

bron: Belga