May verdedigt brexitakkoord met hand en tand in parlement

May verdedigt brexitakkoord met hand en tand in parlement
May verdedigt brexitakkoord met hand en tand in parlement

De Britse premier Theresa May heeft het voorlopige brexitakkoord met de Europese Unie met hand en tand verdedigd in het Lagerhuis, ook al is ze vanochtend al vijf regeringsleden kwijtgespeeld. “Dit is de beste deal die we konden onderhandelen. Dit wegstemmen brengt ons helemaal terug naar af.” De Britse en Europese brexitonderhandelaars hebben een voorlopig brexitakkoord bereikt, dat gisterenavond laat ook de steun kreeg van de Britse regering. Al was dat niet voor alle ministers van harte: vijf regeringsleden hebben deze ochtend al laten weten ontslag te nemen uit de regering.

Premier Theresa May geeft intussen tekst en uitleg in het Britse Lagerhuis. “Dit akkoord bevat onderdelen waarvan velen zeiden dat dat nooit zou gebeuren. Het is het beste akkoord dat we konden onderhandelen”, maakte de premier zich sterk.

Volgens May heeft de EU “heel wat toegevingen” gedaan in vergelijking met het voorstel eerder dit jaar, vooral dan wat de backstop betreft. Dat ‘vangnet’ moet vermijden dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland mocht er nog geen nieuwe regeling zijn na het einde van de overgangsperiode eind 2020.

“Ik zal niet doen alsof dit een comfortabel proces was, of dat wij en de EU volledig tevreden zijn met alle onderdelen van het akkoord”, zei May daarover. “Maar het vermijdt een harde grens in Ierland, we kunnen eruit stappen en het is tijdelijk.

“We hebben een beslissende doorbraak geforceerd. Ik zal de finale tekst naar het parlement brengen en vragen om uw steun. Tegen de deal stemmen zou ons terug naar af brengen en voor nog meer onzekerheid zorgen. Als we ons verenigen, kunnen we ons land opnieuw samenbrengen en de kansen die voor ons liggen grijpen.”

bron: Belga