LeBron James gaat Wilt Chamberlain voorbij op topschutterslijst

door
Belga
Leestijd 2 min.

LeBron James mag zich voortaan de vijfde beste schutter in de geschiedenis van de NBA noemen. Dé vedette van het Amerikaanse basket maakte gisterenavond 44 punten voor de LA Lakers en passeerde daarmee Wilt Chamberlain op de ranking aller tijden. James leidde zijn team voor eigen volk in het Staples Center naar een 126-117 overwinning tegen de Portland Trail Blazers. Naast 44 punten, een seizoensrecord voor 'LBJ', was hij ook goed voor 10 rebounds en 9 assists. Net geen 75e triple double dus voor de Amerikaan.

De 33-jarige James heeft nu 31.425 punten achter zijn naam, zes meer dan Chamberlain. Hij moet alleen nog recordhouder Kareem Abdul-Jabbar (38.387 punten), Karl Malone (36.928), Kobe Bryant (33.643) en Michael Jordan (32.292) voor zich dulden.

De Lakers behaalden tegen Portland hun achtste overwinning in veertien wedstrijden. Daarmee staan ze voorlopig zevende in de Western Conference, goed voor een plaats in de play-offs. Het is al van 2013 geleden dat de zestienvoudige NBA-kampioen zich voor de nacompetitie kon kwalificeren.

De komende maand moeten de Californiërs het wel zonder Rajon Rondo stellen. De point guard kwam ten val en brak zijn hand. Volgens coach Luke Walton is de veteraan vier weken out.

Voor Portland was het de vierde nederlaag in veertien matchen. De Trail Blazers blijven tweede in het westen maar zien kampioen Golden State (12 zeges, 3 nederlagen) iets uitlopen.

In de Eastern Conference verloor koploper Toronto in eigen huis van Detroit. De Pistons, zesde in het klassement, haalden het onder aanvoering van Blake Griffin (30 punten, 12 rebounds) met 104-106.

Ook Milwaukee, nummer twee in de stand, ging voor eigen publiek onderuit. De Bucks verloren met 113-116 van Memphis. Marc Gasol maakte 29 punten voor de Grizzlies, drie meer dan teamgenoot Mike Conley. Giannis Antetokounmpo, de sterkhouder van Milwaukee, werd met 31 punten topschutter.

Bron: Belga