Isabel Allende geëerd met National Book Award voor levenswerk

Isabel Allende geëerd met National Book Award voor levenswerk

De Chileense schrijfster Isabel Allende (76) is in New York geëerd met de National Book Award voor haar levenswerk. Zij aanvaardde de prijs “in naam van miljoenen mensen die, net als ik, op zoek naar een nieuw leven in dit land zijn aangekomen”. Allende woont en werkt al jaren in de VS. In haar aanvaardingsrede waarschuwde de Chileense voor het “toenemende nationalisme en racisme in de wereld”. Voor haar is literatuur één van de manieren om de verstandhouding tussen de mensen te bewaren. “Waarden en principes die onze beschaving in leven houden, worden aangevallen”, stelde zij. “Wanneer wij naar de geschiedenis van een ander mens luisteren en wij ons eigen verhaal vertellen, kunnen wij genezen van verdeeldheid en haat.”

De National Book Awards, die dit jaar voor de 69ste keer werden uitgereikt, zijn naast de Pulitzerprijzen de belangrijkste literaire bekroningen in de VS. Onder anderen William Faulkner, John Updike, Thornton Wilder, Don DeLillo, Susan Sontag en Jonathan Franzen wonnen ooit een “Oscar van het boekwezen”.

Dit jaar gingen de bekroningen naar schrijfster Sigrid Nunez voor haar roman ‘The Friend’ (fictie), naar Jeffrey Stewart voor ‘The New Negro: The Life of Alain Locke’ (non-fictie), Justin Phillip Reed voor ‘Indecency’ (poëzie), Yoko Tawada en haar vertaalster Margaret Mitsutani met ‘The Emissary’ (niet-Engelstalige literatuur) en naar Elizabeth Acevedo met ‘The Poet X’ (jeugdboek).

bron: Belga