Emma Plasschaert: “Heb dit jaar de sprong gemaakt van een podiumplaats naar winst”

Emma Plasschaert: "Heb dit jaar de sprong gemaakt van een podiumplaats naar winst"

Emma Plasschaert kende een grand cru 2018 met goud in haar Laser Radial-klasse op het WK zeilen in het Deense Aarhus. De Oostendense deed daarmee beter dan haar grote voorbeeld Evi Van Acker, die er nooit in slaagde wereldkampioen te worden. Over een medaille op de Spelen in Tokio in 2020 wilde ze nog niet nadenken. “Ik probeer alle verwachtingen losjes over mij heen te laten waaien”, liet ze optekenen tijdens de BOIC-stage in Lanzarote. “Naast mijn gouden plak in Aarhus wil ik nog een ander belangrijk moment dit jaar aanstippen: mijn winst in juni in de Wereldbekerfinale in Marseille”, begon Plasschaert. “Daar heb ik de sprong gemaakt van een podiumplaats naar een grote overwinning. Voordien was het vaak net niet. Je kan het faalangst noemen. Maar dat is nu verleden tijd. Je wordt mentaal weerbaarder. Dat heb ik dan kunnen meenemen naar het WK, waar ik ook heb gewonnen.”

Plasschaert is de natuurlijke opvolgster van Evi Van Acker als ‘leading lady’ van de Belgische zeilsport. En daar is ze erg gelukkig mee. “Nadat Evi stopte, heb ik een extra drive gekregen. Zij zorgde als boegbeeld altijd voor de resultaten. Ze stond altijd op het podium. Ik wilde die leemte invullen. Ik kom zo tegenwoordig meer in de spotlights te staan, maar het zeilen is uiteindelijk maar een kleine sport. Dus dat stoort me zeker niet.”

Plasschaert werd al wereldkampioen, maar benadrukte zelf dat ze zeker nog progressiemarge heeft. “Ik heb al veel bijgewonnen op technisch vlak, maar blijf er nog op trainen. Het kan altijd beter. Zo wil ik een stapje voor hebben op mijn concurrenten. Wat mijn stijl in het zeilen betreft, kan ik zeggen dat die conservatief is. Ik probeer op die manier slechte resultaten in regatta’s eruit te filteren.”

Met haar wereldtitel op zak lijkt de zeilster één van de grote kanshebbers om volgende maand tot Sportvrouw van het Jaar gekroond te worden, maar zelf zag ze dat anders. “Ik geloof er niet echt in. Ik zou begrijpen als mensen eerder op Nina (Derwael, red) of Nafi (Thiam, red) zouden stemmen. Hun prestaties komen meer in de media en ze hebben het beiden ook fantastisch gedaan.”

bron: Belga