Brys en Van Zandweghe: “Doel is medaille in Tokio, maar alles ligt zo dicht bij elkaar”

Brys en Van Zandweghe: "Doel is medaille in Tokio

Roeiers Tim Brys en Niels Van Zandweghe verrasten afgelopen seizoen met een derde plaats op het WK in de lichte skiff en eindwinst in de Wereldbeker. Het duo, dat de Spelen in Rio miste door het feit dat België slechts één boot naar Brazilië mocht sturen, droomt van een medaille op de Spelen in Tokio, maar houdt de voeten op de grond. “De concurrentie is immers loodzwaar.” De bronzen plak op het WK in het Bulgaarse Plovdiv was het absolute hoogtepunt van het seizoen voor Brys en Van Zandweghe. “Ik moest het achteraf even laten bezinken”, opende Van Zandweghe. “Nadien besefte ik wel snel dat we iets speciaals hadden bereikt. We zijn er heel trots op.”

“Ik zei meteen: ‘We hebben geschiedenis geschreven'”, lachte Brys. “We wisten dat het kon en we hebben het gedaan. Het leuke was ook dat er zoveel mensen met ons mee leefden. We zijn blij dat we de Belgische roeisport zo in de kijker hebben kunnen plaatsen.”

Na een vierde plaats op het EK en een derde plaats op het WK lijkt het Belgische duo ook een kanshebber op eremetaal in Tokio in een sterk Europees getint nummer. “Alles zit zo dicht bij elkaar”, legde Brys uit. “Het belangrijkste is de finale halen en daarna is alles mogelijk. Maar om die finale te halen mag er niets misgaan. Het zit in de details. De vorm van de dag zal beslissen. We hebben nog geen ervaring op de Spelen, maar stonden er wel al in de finale op WK’s en EK’s.”

Voor die Spelen in Tokio moeten Brys van Van Zandweghe zich wel nog eerst plaatsen. Dat kan volgend seizoen een eerste keer op het WK in het Oostenrijkse Linz (25 augustus-1 september). “Op dat WK moeten we de top zeven halen, dan hebben we ons ticket beet”, verduidelijkt Van Zandweghe. “Het WK is de belangrijkste wedstrijd volgend jaar, maar staat toch al in de schaduw van Tokio. We zouden tekenen voor een zevende plaats en zekerheid over dat ticket. Als dat niet lukt, kunnen we ons ook nog plaatsen op het EK en in een olympisch kwalificatietoernooi. Maar we willen op het WK al graag die zekerheid.”

bron: Belga