1B-clubs herhalen vraag om duidelijkheid over competitieverloop

1B-clubs herhalen vraag om duidelijkheid over competitieverloop

De 1B-clubs zullen maandag op de raad van bestuur van de Pro League duidelijkheid eisen over het verdere verloop van de Proximus League, maar ook over de stijgers en dalers. “Dat er duidelijkheid is, is in het belang van iedereen”, zei voorzitter Paul Van der Schueren (OH Leuven) vanavond na een vergadering van 1B-clubs. “We hebben met open vizier gesproken over onze competitie”, lichtte Van der Schueren, die de vergadering voorzat, toe bij Belga. “Hoe gaat die gezien de omstandigheden dit seizoen verlopen? Hoe moeten we omgaan met het reglement in de huidige context? Wat zijn de mogelijke gevolgen voor volgend seizoen? Het ging vooral over de competitiesituatie, zodat ik maandag op de raad van bestuur van de Pro League een gedragen standpunt van 1B kan vertolken. We willen vooral meer duidelijkheid.”

“We hebben uitgebreid gesproken over de onderzoeken die gevoerd worden naar matchfixing en naar Moeskroen. Onderling hebben de clubs dan gezegd welke acties ze ondernomen hebben en hoe ze individueel met de situaties omgaan”, aldus Verschueren. “Dat was leerzaam.”

Over gezamenlijke rechtshandelingen is niets beslist. “Het is aan elke club zelf om te beslissen hoe ze gevolg geven aan de situatie”, aldus Eric Roef, voorzitter van Beerschot Wilrijk. Zijn club stelde zich burgerlijke partij in het dossier ‘Propere Handen’. “Na de vergadering ga ik ervan uit dat nog clubs dat zullen doen.”

“Er werd wel gebrainstormd over de problematiek rond de makelaars”, gaat Van der Schueren verder. “Daar is een onafhankelijke expertengroep rond bezig, we zullen onze aanbevelingen aan die werkgroep bekendmaken. Het dossier van Moeskroen toont aan hoe machtig de spelersmakelaars geworden zijn de laatste jaren. De bedoeling moet zijn om die praktijken aan banden te leggen.”

Zeven van de acht clubs uit de Proximus League waren aanwezig, KV Mechelen tekende niet present. “Ik heb op voorhand contact opgenomen met de raadsman van Mechelen om een aantal zaken die de club wenste in te brengen, mee op te nemen in de agenda. Zo kon ik voorkomen dat KV Mechelen zelf aanwezig was, omdat er toch een aantal punten tegen Mechelen gericht waren. Ik kon de confrontatie met andere clubs zo vermijden om het debat sereen te houden”, legt Van der Schueren uit.

bron: Belga