Weerbericht: zonnige najaarsdagen voor de boeg, volgende week winters

Weerbericht: zonnige najaarsdagen voor de boeg

Het wordt deze namiddag veelal zonnig met wat hoge wolkensluiers, met maxima tot 13 graden in het centrum van het land en 9 graden in het zuiden. Het blijft daarbij droog. In het uiterste zuiden van het land kunnen er eerst wat lage wolkenvelden hangen, meldt het KMI. ’s Nachts is het lichtbewolkt tot helder. Vooral in Belgisch-Lotharingen en in het westen van het land kan er opnieuw lage bewolking en mist gevormd worden. Minima schommelen tussen 7 graden aan zee tot 1 graad in de Hoge Venen.

Na het optrekken van het lokale ochtendgrijs wordt het morgen opnieuw een zonnige en droge dag. Het kwik haalt waarden tot 14 graden in Vlaanderen en daarmee is het opnieuw erg zacht voor de tijd van het jaar. In Hoog-België wordt het een graad of 11. ’s Nachts blijft het droog en vooral in het zuiden van het land kan de mist zeer lokaal aanvriezen. Minima van 3 graden aan zee tot net boven het vriespunt in de Ardennen.

Vrijdag bepaalt een hogedrukgebied boven Oost-Europa ons weer. De dag begint vaak nevelig met hier en daar lage wolken of mist. Plaatselijk kan dat ochtendgrijs hardnekkig zijn, maar tenslotte breekt toch in het grootste deel van het land de zon door. Maxima van 8 tot 13 graden.

In het weekend schuift het hogedrukgebied door naar Scandinavië en wordt steeds koudere landlucht aangevoerd. Dat levert droog en zonnig weer op, met maxima van 5 tot 11 graden. De matige oost- tot noordoostenwind versterkt wel het koudegevoel. ’s Nachts gaat het opnieuw vriezen aan de grond.

Vanaf volgende week woensdag zou er winterse neerslag kunnen vallen, bij maxima tussen 1 en 5 graden en nachtvorst.

bron: Belga