Tsjechische regering stapt niet in het VN-migratiepact

Tsjechische regering stapt niet in het VN-migratiepact

Tsjechië trekt zich officieel terug uit het VN-migratiepact. “De regering heeft beslist dat Tsjechië zich niet bij het pact aansluit”, zei vicepremier en minister van Milieu Richard Brabec na de kabinetszitting. De minderheidsregering, gevormd door de populistische ANO en de sociaaldemocratische CSSD, vindt dat het pact onvoldoende onderscheid maakt tussen “legale en illegale migranten”. Premier Andrej Babis (ANO) had bovendien verklaard dat het akkoord de veiligheid en de nationale soevereiniteit van zijn land in gevaar brengt.

Naast Tsjechië hebben onder andere ook Bulgarije, de VS, Oostenrijk, Hongarije en Australië hun weigering al kenbaar gemaakt. België heeft nog geen standpunt ingenomen. Het door de VN-lidstaten overeengekomen migratiepact moet tijdens een topbijeenkomst op 10 en 11 december in Marokko aangenomen worden. Het juridisch niet-bindende document moet helpen de vlucht en de migratie beter te organiseren.

Uit een onderzoek van het peilingsinstituut CVVM in oktober bleek dat 68 procent van de respondenten tegen de opvang van oorlogsvluchtelingen in Tsjechië gekant was. Dat was een stijging van tien procent tegenover een vergelijkbare peiling van april. Slechts 24 procent van de bevraagden was voorstander van een tijdelijke opvang van dergelijke vluchtelingen en van twee procent mochten ze permanent blijven. Bij de peiling werden 1.023 mensen geïnterviewd in de periode van 13 tot 26 oktober.

bron: Belga