Trump heeft “beslissingsmacht” om journalisten te kiezen die hem volgen

Trump heeft
Trump heeft "beslissingsmacht" om journalisten te kiezen die hem volgen

De Amerikaanse president Donald Trump en het Witte Huis hebben de beslissingsmacht om zelf te kiezen welke journalisten interviews krijgen. Dat heeft het Witte Huis laten weten in een reactie op de juridische procedure die CNN is opgestart tegen de beslissing van het Witte Huis om de accreditatie van CNN-journalist Jim Acosta in te trekken. “De president en het Witte Huis bezitten dezelfde brede beslissingsmacht om de toegang tot het Witte Huis te regelen voor journalisten (en andere leden van het publiek) als ze bezitten om te kiezen welke journalisten interviews krijgen”, is te lezen in het document waarin het Witte Huis zich verdedigt tegen de door CNN opgestarte procedure. Onder andere CNN bericht over de reactie van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De door Trump aangestelde rechter Timothy J. Kelly heeft voor woensdagnamiddag (plaatselijke tijd) een zitting ingepland. CNN en Acosta vragen Kelly dat zijn toegang tot het Witte Huis onmiddellijk hersteld wordt, omdat zijn rechten geschonden worden elke dag zijn accreditatie geschorst is. Ze willen ook een verklaring dat de beslissing “ongrondwettelijk was, en inging tegen het eerste en het vijfde amendement”. Daarmee zouden andere journalisten beschermd worden wiens accreditatie in de toekomst zou worden ingetrokken.

CNN wijst erop dat in de documenten van het Witte Huis niet langer sprake is van een verwijzing naar het fysieke geweld dat Acosta gebruikt zou hebben tegen een jonge medewerkster van het Witte Huis. Woordvoerster Sarah Huckabee Sanders tweette een video die moest aantonen dat Acosta geweld gebruikt had.

Fox News kondigde aan dat het zich aansluit bij CNN. Ook andere nieuwsorganisaties, zoals AP, Bloomberg en de New York Times spraken hun steun uit.

Bron: Belga