Theresa May doorstaat vragenuurtje in parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlak voor de cruciale vergadering met haar ministers is de Britse premier Theresa May in het parlement ondervraagd over het ontwerpakkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie. "Wat we hebben onderhandeld is een akkoord dat beantwoordt aan de wil van het Britse volk", zei ze. De Britse parlementsleden kregen kort de mogelijkheid om de premier te ondervragen tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Hoewel ze het ontwerpakkoord dat de Europese en Britse onderhandelaars maandagavond bereikten nog niet te zien kregen, kreeg May in het parlement toch al een spervuur aan kritische vragen, ook van eigen partijgenoten.

Peter Bone bijvoorbeeld noemde de deal "onacceptabel". "U beseft toch dat u niet alleen mijn steun en die van mijn kiezers verliest als u dit goedkeurt, maar ook die van verschillende andere Tory-parlementsleden", beet hij de premier toe. Ook Labour-leider Jeremy Corbyn reageerde sceptisch. "Labour aanvaardt de uitslag van het referendum. Maar dit wanordelijk boeltje aanvaarden we niet", zei hij.

May zelf benadrukte dat de tekst "beantwoordt aan de wil van het Britse volk". Dat stemde in juni 2016 in een referendum voor de uittrede uit de Europese Unie. Over de details van de deal bleef de Britse premier op de vlakte. Corbyn wilde weten of het Verenigd Koninkrijk zonder toestemming van de EU uit het backstop-plan voor de Ierse grenskwestie zal kunnen stappen, maar daar wilde May niet op antwoorden. "Er zal een backstop zijn, maar geen van beide partijen wil die gebruiken", klonk het vaag. De premier benadrukte wel dat elke regeling sowieso tijdelijk moet zijn.

Om 15 uur heeft de premier een ontmoeting met haar ministers. Die zullen moeten beslissen of ze de ontwerpdeal kelderen, of May een kans geven. Torpedeert de regering het voorstel niet, dan kan er deze maand nog een Europese top plaatsvinden met het oog op een terugtrekkingsakkoord. Die zou volgens de Ierse premier Leo Varadkar op zondag 25 november plaatsvinden.

Komen Brussel en Londen daar tot een akkoord, dan hebben ze nog tot 29 maart volgend jaar om de tekst door het Europese parlement en het Britse parlement te loodsen. Vooral dat laatste is geen sinecure: May heeft de steun van haar eigen partijgenoten nodig en die van de Noord-Ierse unionisten van DUP, maar die hebben al laten weten geen enkel voorstel te steunen dat Noord-Ierland anders behandelt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Ook de vertegenwoordigers van de 27 andere EU-lidstaten ontmoeten elkaar straks om 15 uur in Brussel. Van hen wordt verwacht dat ze het ontwerp steunen.

Bron: Belga