Stijn Meuris stopt met schoolvoorstellingen na incident

Tijdens de voorstelling van ‘Den Groote Oorlog 1914-1918’ is Stijn Meuris gisteren in de clinch gegaan met een leerling van Provinciale School Diepenbeek, omdat de scholier zijn smartphone bleef gebruiken. Meuris heeft intussen beslist om te stoppen met schoolvoorstellingen. Dat schrijft Radio 2 Limburg en de Limburgse gedeputeerde van Onderwijs Jean-Paul Peuskens (sp.a) bevestigt het nieuws. Gisteren bracht Stijn Meuris de voorstelling ‘Den Groote Oorlog 1914-1918’ in de Provinciale School Diepenbeek. Een van de leerlingen gebruikte tijdens de voorstelling ondanks eerdere waarschuwingen zijn smartphone, waarop Meuris de gsm afnam en richting het podium wierp. Vervolgens zette hij de jongen uit de zaal, waarna ook andere jongeren naar buiten gingen. Uiteindelijk werd de voorstelling zelfs stopgezet. “Het incident zelf was fel, vervelend en brutaal”, vertelt Meuris aan Radio 2 Limburg. “Ik geef toe dat ik wat hevig ben geweest met die gsm. Het was niet de bedoeling het toestel te beschadigen en er is ook geen schade.”

Naar aanleiding van het incident stopt Meuris onmiddellijk met schoolvoorstellingen. Toevallig ging het in Diepenbeek om de 99ste voorstelling, terwijl de 100ste voorstelling – voor een volwassen publiek – vanavond in Hamont-Achel plaatsvindt. “Het incident is nadien uitgepraat bij de directeur van de Provinciale School Diepenbeek, met excuses van mij en van de jongen”, zegt Meuris. “Maar het zijn vooral de reacties achteraf die mij hebben doen beslissen om te stoppen met schoolvoorstellingen.”

De voorstelling over de Eerste Wereldoorlog is gemaakt in opdracht van het Limburgse provinciebestuur. Na de voorstelling heeft Meuris zich verontschuldigd bij de leerlingen via de directie van de school en het schoolbestuur. “Dit had niet mogen gebeuren. We betreuren dit voorval”, zegt de Limburgse gedeputeerde van Onderwijs Jean-Paul Peuskens (sp.a). Vanmorgen had Meuris een uitvoerig gesprek met Peuskens, waarin hij ook zijn verontschuldigingen aanbood. “Daarmee is voor ons het incident gesloten.”

bron: Belga