Russische opposant Navalny krijgt toch toestemming om land te verlaten

Russische opposant Navalny krijgt toch toestemming om land te verlaten
Russische opposant Navalny krijgt toch toestemming om land te verlaten

De Russische opposant Alexei Navalny heeft gemeld dat hij vandaag Rusland heeft kunnen verlaten om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg te gaan. Gisteren werd hij nog tegengehouden aan de grens. “Ze hebben me illegaal verhinderd te vertrekken. Na een schandaal lieten ze me vertrekken”, zei hij in een bericht op Instagram, met een selfie in de grenswachtcabine van een luchthaven in Moskou. Zijn advocaat Ivan Jdanov liet weten dat hij inmiddels is opgestegen.

Gisteren werd Navalny aan de paspoortcontrole op een luchthaven in Moskou tegengehouden, toen hij naar Frankfurt wilde vliegen om van daaruit naar Straatsburg te gaan. Het EHRM moet zich morgen uitspreken over vijf verzoekschriften die Navalny tussen 2012 en 2014 indiende. Hij vraagt de Europese rechters om de “politieke beweegredenen” van zijn herhaalde arrestaties te erkennen.

De federale dienst van gerechtsdeurwaarders, die in Rusland de macht heeft om uitreisverboden toe te passen, zei dat Navalny nog een onbetaalde boete had openstaan, die hij in de loop van de dag betaalde. Navalny gaf te kennen dat hij de dienst gaat aanklagen en een terugbetaling gaat vragen van de kosten die het verbod om het land te verlaten met zich mee brachten. De afgelopen jaren kreeg hij meerdere boetes opgelegd en werd hij veroordeeld tot korte gevangenisstraffen.

Tussen 2013 en 2017 kon Navalny niet naar het buitenland reizen omdat de Russische autoriteiten weigerden hem een paspoort te verstrekken, omwille van de op dat moment lopende juridische procedures tegen hem. Hij kreeg uiteindelijk een paspoort en mocht in mei 2017 Rusland verlaten om zijn oog te laten behandelen in Spanje, nadat dat verbrand raakte tijdens een aanval in Moskou.

Navalny kon zich geen kandidaat stellen voor de Russische presidentsverkiezingen afgelopen maart vanwege een veroordeling die hij politiek gemotiveerd noemt.

Bron: Belga