Parlement Sri Lanka stemt motie van wantrouwen tegen premier

Parlement Sri Lanka stemt motie van wantrouwen tegen premier
Parlement Sri Lanka stemt motie van wantrouwen tegen premier

Het Sri Lankaanse parlement heeft woensdag een motie van wantrouwen gestemd tegen de regering van premier Mahinda Rajapakse. Dat gebeurde een dag nadat het Hooggerechtshof de ontbinding van het parlement door president Maithripala Sirisena voorlopig ongedaan maakte. Sirisena had op 26 oktober verrassend premier Ranil Wickremesinghe ontslagen en door de vroegere president Mahinda Rajapaksa vervangen. Hij nam die beslissing, omdat er naar verluidt een samenzwering tegen hem werd voorbereid. Sirisena had bovendien het parlement drie weken op non-actief gezet.
Wickremesinghe aanvaardde zijn afzetting niet. Bij de volgende parlementaire zitting zou het wel tot een stemming gekomen zijn, waarbij duidelijk zou geworden zijn, welke van beide premiers de meerderheid van de afgevaardigden achter zich zou hebben gekregen.
Maar vorige vrijdag ontbond Sirisena plots het parlement. Zijn partij UPFA regeerde sinds 2015 samen met Wickremesinghes partij UNP. De verdeeldheid binnen de coalitie nam echter de overhand.
De beslissing om het parlement te ontbinden werd dinsdag door het Hooggerechtshof ongedaan gemaakt, en ook de aankondiging voor vervroegde verkiezingen op 5 januari werd teruggefloten.
Het parlement kwam daarop woensdag weer bijeen, en stemde meteen een motie van wantrouwen tegen de regering van Rajapakse. De parlementsvoorzitter verklaarde dat een meerderheid van het 225 zetels tellende parlement de motie goedkeurde. De oppositie spreekt van een overwinning voor de democratie.

Bron: Belga