Oud-premier Tony Blair noemt ontwerpakkoord “capitulatie”

Oud-premier Tony Blair noemt ontwerpakkoord "capitulatie"

“Dit is geen compromis, maar een capitulatie.” De Britse oud-premier Tony Blair gelooft niet in het voorakkoord dat de Europese en Britse onderhandelaars hebben gesloten en herhaalt zijn oproep voor een nieuw brexit-referendum. Labour-kopstuk Tony Blair is een van de belangrijkste stemmen voor een tweede brexit-referendum. Hij liet zijn licht schijnen op de voorlopige deal tussen Brussel en Londen over de backstop, die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet vermijden, ook al is die tekst nog nergens verschenen.

“De aard van de deal die premier May heeft gesloten, is niet te verbergen. Dit akkoord is geen compromis, het is een capitulatie”, zei hij. “Het is bedekt met een dikke laag glazuur, maar daaronder zit een oneetbare cake.”

Volgens de oud-premier zal het Verenigd Koninkrijk gebonden blijven aan het Europees handelsbeleid, tot zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk dat opzeggen. Brussel heeft met andere woorden een veto, hekelde hij.

“Dit is een brexit in theorie, maar in realiteit blijven we gebonden aan Europa. Dit is lachen met de redenen waarom Groot-Brittannië wilden vertrekken. Wat het ook was waar de bevolking voor gestemd heeft, dit is het niet”, zei Blair. Hij herhaalde opnieuw zijn oproep om een tweede referendum te organiseren. “Dat zou de discussie beëindigen voor een hele generatie.”

Intussen zitten premier Theresa May en haar regering samen in Downing Street 10 om een standpunt te bepalen. Volgens The Guardian zou de regering rond 19 uur (lokale tijd) naar buiten komen met het akkoord, als ze het tenminste goedkeurt, waarna ze rond 21 uur een persconferentie organiseert. Het Britse Lagerhuis vraagt de premier intussen om woensdagavond nog een verklaring af te leggen in het parlement.

Vertegenwoordigers van de 27 andere Europese lidstaten bespreken dezelfde tekst momenteel in Brussel. Als de Britse regering het licht op groen zet, komt de Europese Commissie woensdagavond mogelijk nog met een ontwerptekst voor het alomvattende brexit-akkoord. Dat zou volgens de BBC een klepper van 500 pagina’s zijn.

bron: Belga