Martinez moet schuiven met elftal voor IJsland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Door blessures zal bondscoach Roberto Martinez zijn basiselftal op drie of vier posities moeten wijzigen, morgenavond in het Nations League-duel tegen het al uitgeschakelde IJsland op de voorlaatste speeldag in groep 2 van de A-divisie in de UEFA Nations League. Onder meer Kevin De Bruyne, Mousa Dembélé, Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen moesten verstek geven voor het Nations League-tweeluik, dat zondagavond afgesloten wordt met een verplaatsing naar Zwitserland. Ook Dennis Praet en Yannick Carrasco zullen er niet bij zijn: Praet uit voorzorg omdat hij nog herstellende is van een heupblessure, Carrasco speelde zondag nog in China, heeft een lange reis achter de rug en verscheen in Tubeke nog niet op het trainingsveld. Voor Romelu Lukaku (hamstrings) en Nacer Chadli (ribblessure) was er vandaag, daags voor de interland, pas een eerste groepstraining en ook met hen zal er geen risico genomen worden. Tegen zijn gewoonte in gaf de bondscoach dan ook al de naam van één basisspeler vrij: Michy Batshuayi zal voorin de vervanger zijn van Lukaku. "Michy verdient dat en in een wedstrijd zoals die van morgen kunnen we zo'n speler altijd gebruiken. Bij de nationale ploeg acteert hij altijd op niveau."

Voorin krijgt Batshuayi - in een stevige vormcrisis bij Valencia en afgelopen weekend zelfs niet in de selectie - Dries Mertens en Eden Hazard in steun. De aanvoerder traint al sinds gisteren met de groep mee en lijkt helemaal verlost van zijn kwaaltjes. Van de vier middenvelders zijn er slechts twee certitudes beschikbaar: Axel Witsel start in zijn honderdste interland en Thomas Meunier is rechterwingback. Op links lijkt Thorgan Hazard zich voor een basisplaats te mogen opmaken en centraal liggen Youri Tielemans en Hans Vanaken in balans om KDB te vervangen.

Achterin lijkt een driemansverdediging met daarin Toby Alderweireld, Vincent Kompany en Jason Denayer (of Dedryck Boyata) de meest voor de hand liggende oplossing, al is het nog niet zeker of Kompany tegen de IJslanders aan de aftrap verschijnt. "We weten nog niet of we hem in beide wedstrijden zullen gebruiken", bleef Martinez vaag. "Voor het overige moeten er geen twee totaal verschillende basisploegen verwacht worden." Thibaut Courtois neemt na de basisplaats van Simon Mignolet in het oefenduel tegen Nederland zijn plaats onder de lat weer in.

Als de Rode Duivels niet verliezen van IJsland, hebben ze drie dagen later in Luzern altijd genoeg aan een punt om zich te verzekeren van een stek in de halve finales. Bij een zege tegen de met een blessuregolf sukkelende IJslanders is zelfs bij een nederlaag in Zwitserland met één doelpunt verschil in bepaalde scenario's de kwalificatie nog mogelijk, dankzij de 2-1 zege van vorige maand in Brussel. De Zwitsers hebben momenteel in groep 2 evenveel punten, maar wel een wedstrijd meer op de teller.

.

bron: Belga