Macron: "Bondgenoten zijn elkaar respect verschuldigd"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse president Emmanuel Macron heeft voor het eerst gereageerd op de reeks tweets van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij zich kritisch had uitgelaten over Frankrijk. "Bondgenoten zijn elkaar respect verschuldigd", aldus de Franse president in een interview met de Franse zender TF1 aan boord van het vliegdekschip Charles de Gaulle. "Op elk groot moment in onze geschiedenis, waren we bondgenoten en bondgenoten zijn elkaar respect verschuldigd", zei de Franse president. "Wat mij van belang is, heel eerlijk gezegd, is wat we doen met het Amerikaanse leger", aldus Macron aan journalisten op het vliegdekschip. "Toen we in april in Syrië een ongeziene operatie hebben uitgevoerd met de Britten en de Amerikanen, hebben we dat gedaan in een perfecte interoperabiliteit en in een uitstekend commando en uitvoering. Dat is wat telt."

Trump had hard uitgehaald naar Macron en zijn voorstel om een Europees leger op te richten. "Emmanuel Macron stelt voor om een eigen leger te bouwen om Europa te beschermen tegen de VS, China en Rusland. Maar het was Duitsland in WOI en WOII - hoe is dat uitgedraaid voor Frankrijk? Ze begonnen Duits te leren in Frankrijk voordat de VS kwamen. Betaal voor NAVO of niet", schreef Trump op Twitter, terwijl hij nog maar net was teruggekeerd uit Parijs.

De Franse regeringswoordvoerder Benjamin Grivaux had eerder op woensdag al Trump verweten een gebrek aan fatsoen te hebben. "Gisteren was de 13e november. We hebben de moord op 130 landgenoten van drie jaar geleden in Parijs en Saint-Denis herdacht", zei Griveaux tijdens een persconferentie in Parijs. "Dus zal ik in het Engels antwoorden: 'Common decency' (een gevoel voor fatsoen) zou wel gepast zijn geweest".

Bron: Belga