Inwoners Fiji in gietende regen naar stembus

De inwoners van Fiji zijn vandaag naar de stembus getrokken voor de parlementsverkiezingen. De opkomst is nog niet bekend, maar door de hevige regenval op de verkiezingsdag is die vermoedelijk laag. Het ging om de tweede democratische verkiezing sinds de militaire staatsgreep van twaalf jaar geleden. Er worden 51 parlementsleden gekozen uit 235 kandidaten.

Er werd ongeveer een half miljoen kiezers verwacht. Maar door de hevige regenval en stortvloeden in bepaalde delen van het land werd het stemmen in minstens 23 stembureaus opgeschort, meldden de verkiezingsautoriteiten van Fiji. De kiezers die hierdoor niet konden gaan stemmen mogen hun stem later uitbrengen.

Bij de verkiezingen neemt de zittende premier Frank Voreqe Bainimarama het op tegen ex-premier en oppositieleider Sitiveni Rabuka. Die laatste pleegde twee staatsgrepen in de jaren 80. Bainimarama kwam in 2006 aan de macht toen hij als legerleider de macht greep, de vierde staatsgreep in het land in 20 jaar tijd.

Na acht jaar aan de macht stond hij in 2014 verkiezingen toe, die hij met een overweldigende score won. Volgens de peilingen zal Bainimarama, een klimaatactivist, een tweede ambtstermijn bemachtigen.

Het nog steeds erg machtige leger heeft gezegd neutraal te zijn en elke winnaar te zullen steunen.

Bron: Belga