Greenpeace blokkeert ingang Engie Electrabel om aandacht te vragen voor kernafvalcrisis

Greenpeace blokkeert ingang Engie Electrabel om aandacht te vragen voor kernafvalcrisis

Milieuorganisatie Greenpeace voert deze ochtend actie op de hoofdzetel van Engie Electrabel vlakbij het Brusselse Noordstation. Ze blokkeren er de hoofdingang met grote nucleaire vaten om de kernafvalcrisis aan te kaarten. “Het lijkt er steeds meer op dat de burgers de rekening voor het kernafval zullen moeten betalen”, aldus Eloi Glorieux, nucleair expert van Greenpeace. “Engie moet zelf volledig financieel verantwoordelijk blijven voor zijn afval en de Belgische overheid moet absolute garanties opleggen opdat er voldoende geld beschikbaar is zodra dat nodig is.”

Volgens de organisatie moet er een Nationaal fonds voor de nucleaire voorzieningen worden opgericht, volledig onafhankelijk van uitbater Engie Electrabel, om de Belgische bevolking zo goed mogelijk te behoeden voor onaangename verrassingen. “Als ze hun werk goed willen doen, moeten de ministers Marghem en Peeters dus meer doen dan snel oplapwerk”, benadrukt Eloi Glorieux.

Daarnaast leidt ook de opslag van kernafval tot bezorgdheid bij het maatschappelijk middenveld. “Er bestaat vandaag eigenlijk geen enkele voldoende veilige oplossing voor het beheer van het kernafval op lange termijn. We mogen de toekomstige generaties niet opsluiten binnen de beperkingen van onze huidige kennis”, pleit Eloi Glorieux. “Er moet dus voorrang gegeven worden aan het beveiligen van de tijdelijke opslag en de toepassing van het principe van de vervuiler betaalt. En hier is de vervuiler Engie.”

Glorieux en professor Bertrand Thuillier zullen op 21 november de situatie van het Synatom-fonds, dat volgens experts onvoldoende garanties biedt, en de gebreken van het huidige plan voor onomkeerbare geologische berging in België toelichten in het federaal parlement.

bron: Belga