Geen Nobelprijs Literatuur – Jean-Claude Arnault houdt onschuld staande

De voor verkrachting veroordeelde Franse theaterregisseur Jean-Claude Arnault heeft, op de laatste dag van het proces in beroep, zijn onschuld uitgeschreeuwd in de krant Expressen. “Mijn leven is geruïneerd”, zei de 72-jarige. “Ik word ervan beschuldigd iets gedaan te hebben dat ik niet gedaan heb. Dat is vreselijk.” De beschuldigingen tegen Arnault waren de aanleiding voor de zware crisis waarin de Zweedse Academie, die normaal gezien jaarlijks de Nobelprijs Literatuur uitreikt, sinds eind vorig jaar verwikkeld is. De Fransman Arnault is gehuwd met het Academielid Katarina Frostenson, en beiden waren tot voor kort grote namen in het Zweedse culturele milieu.
In eerste aanleg werd Arnault veroordeeld tot twee jaar cel. Hij hoopt in beroep vrijgesproken te worden voor twee verkrachtingen van dezelfde vrouw.
Het proces in beroep, dat maandag begon, verloopt achter gesloten deuren. Frostenson werd opgeroepen als getuige door Arnaults advocate. Bedoeling was dat zij het karakter van haar echtgenoot beschreef, om duidelijk te maken dat hij geen man is die vrouwen verkracht.
De Zweedse krant Dagens Nyheter publiceerde in november aantijgingen over seksueel wangedrag door Arnault. De krant liet daarvoor 18 vrouwen aan het woord. Naar aanleiding van dat nieuws opende de aanklager een onderzoek, maar die liet kort daarna verschillende klachten vallen vanwege, onder meer, een gebrek aan bewijs.
Het schandaal leidde tot het ontslag van verschillende leden van de Academie. Door die crisis werd beslist in 2018 geen Nobelprijs Literatuur uit te reiken.

bron: Belga