Eerste Belgische kaswoning staat in Rekkem

Eerste Belgische kaswoning staat in Rekkem

De eerste kaswoning in België staat in Rekkem, deelgemeente van de West-Vlaamse grensstad Menen. Het unieke woonconcept is vandaag voorgesteld, onder meer door Bond Beter Leefmilieu die volgend weekend de Ecobouwers Opendeur organiseert. Een kaswoning? Dat is een houtskeletbouw die kan fungeren als woning of werkplek omgeven door een glazen kas. Een huis in een serre dus. Het concept van architect Koen Vandewalle van het adviesbureau Kaseco is ongezien in België.

Uniek aan dit type woning is dat het een volledig autonoom gebouw is dat dus niet is aangesloten op het water-, gas- of elektriciteitsnet. Het water komt van de regen die op de serre valt en zo opgevangen en gefilterd wordt. Een zwemvijver dient als extra buffer. Elektriciteit wordt gegenereerd door de zonnepanelen in de serre en opgeslagen in batterijen, en verwarmen is amper nodig door de dubbele huid en de kas die een microklimaat vormt. Binnenin is alles gebouwd met bio-ecologische en recycleerbare materialen zodat het bij afbraak volledig kan gerecupereerd worden.

De woning waar de architect vanaf januari zelf in gaat wonen en werken, dient als prototype. “Dit concept biedt heel wat mogelijkheden, voor particulieren, gemeenten maar ook bedrijven”, aldus Vandewalle. Want duur is het niet. Hij becijferde dat een gewone traditionele woning van ongeveer 200.000 euro na 35 jaar 305.000 heeft gekost, onder meer aan water en elektriciteit.

“Een kaswoning van die omvang zou ongeveer 250.000 kosten, maar na 35 jaar zou het huis amper 263.000 gekost hebben. In die 13.000 euro zit louter de aansluiting op het elektriciteitsnet als buffer”, aldus Vandewalle.

Het huis is onder meer komend weekend te bezichtigen tijdens de Ecobouwers Opendeur van Bond Beter Leefmilieu. 220 ecowoningen in heel België zetten dan de deuren open.

bron: Belga