Chemiesector vraagt meer aandacht voor competitiviteit, duurzaamheid en talent

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Antwerpen heeft essenscia vlaanderen dinsdagavond als eerste sectorfederatie zijn memorandum voorgesteld voor de verkiezingen van 2019. In aanwezigheid van verschillende nationale partijvoorzitters pleitte topman Frank Beckx voor meer aandacht voor competitiviteit, duurzaamheid en talent. De chemiefederatie vraagt onder meer zekerheid op het vlak van elektriciteitsbevoorrading en -kosten, meer alternatieven voor wegtransport, steun voor risicovolle pilootprojecten en het vlotter toelaten van ervaren mensen uit de industrie als vakleerkrachten in het onderwijs. Als federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences benadrukt essenscia vlaanderen dat de sector het erg goed doet in Vlaanderen, met uitstekende export-, investerings- en jobcijfers, maar dat er desondanks nog veel werk aan de winkel is. "Een derde van onze werknemers is ouder dan vijftig en we hebben jaarlijks 2.000 nieuwe mensen nodig om alleen al die vergrijzingsgolf op te vangen", aldus Beckx. "Nochtans kiest nog altijd maar één op vijf in het hoger onderwijs voor een STEM-richting. Onderwijs en industrie zullen nog meer moeten samenwerken."

Beckx betreurde ook de aanhoudende onzekerheid in het energiedossier. "Het is november en we mogen al blij zijn dat het licht brandt", zei hij. "Voor een robuust en toekomstbestendig energiemodel hebben we enerzijds nog veel technologische innovaties nodig en anderzijds transparantie in het kostenplaatje." Inzake klimaatdoelstellingen moet Vlaanderen volgens Beckx ook "niet altijd verder willen gaan dan wat Europa vraagt".

Op het vlak van duurzaamheid ziet de chemiesector zich als voortrekker van een circulaire economie. Het produceren en gebruiken van kunststoffen mag daarin echter geen taboe worden, klinkt het. "Met chemische recyclage kunnen we gebruikte kunststoffen opnieuw gaan opsplitsen tot op moleculair niveau om zo nieuwe bouwstenen te leveren voor de chemie", stelt Beckx. "De sterke concentratie aan chemiebedrijven, onderzoeksinstellingen en afvalverwerkers biedt onze regio hier een unieke opportuniteit."

Bron: Belga