Britse kroonprins Charles viert 70ste verjaardag

Britse kroonprins Charles viert 70ste verjaardag
Britse kroonprins Charles viert 70ste verjaardag

Prins Charles, nog altijd de eerste in lijn om koningin Elizabeth op te volgen op de Britse troon, viert vandaag zijn 70ste verjaardag. Er is geen publieke viering gepland voor Charles’ 70ste verjaardag. Charles is al 66 jaar kroonprins – hij was iets meer dan 3 jaar toen zijn moeder koningin werd. Elizabeth, intussen 92 jaar, besteedt al een paar van haar opdrachten uit aan haar oudste zoon. Vorige zondag nog legde hij een bloemenkrans neer tijdens de plechtigheden voor de 100ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

De afgelopen tijd werden al een aantal plechtigheden georganiseerd voor zijn 70ste verjaardag, zoals een tuinfeest in Buckingham Palace deze zomer. Er wordt woensdag wel een feest georganiseerd voor de familie in Buckingham Palace. In de namiddag is er ook een receptie met andere Britten die in 1948 geboren werden.

Vorige week zond de BBC een interview uit met de kroonprins. Daarin zei hij onder meer dat hij zich minder zou uitspreken over het milieu en andere thema’s als hij zijn moeder als vorst zou opvolgen.

Samen met zijn vader, de 97-jarige prins Philip, is Charles een van de minder populaire royals. De koningin en Charles’ zonen William en Harry genieten een betere reputatie.

Een deel van zijn mindere reputatie bij het publiek heeft te maken met zijn scheiding, in 1992, van de bijzonder populaire prinses Diana. Al tijdens het huwelijk gingen er geruchten over een affaire met Camilla Parker-Bowles, toen zelf ook nog getrouwd. In 2005 hertrouwde Charles met Camilla.

Bron: Belga