Brexit – Guy Verhofstadt positief over ontwerpakkoord

In een eerste reactie op het ontwerp-brexitakkoord dat dinsdag werd bereikt en dat woensdag de steun kreeg van de Britse regering, laat Europees Parlementslid Guy Verhofstadt zich positief uit. Verhofstadt is in het parlement verantwoordelijk voor het brexit-dossier. Hij onderhandelde niet mee, maar omdat het parlement moet stemmen over het uiteindelijke akkoord, is het belang van zijn tussenkomst niet te onderschatten. “Het akkoord dat is bereikt, maakt het mogelijk om een hechte relatie te behouden tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk”, zegt Verhofstadt in een videoboodschap op Twitter en Facebook. De voormalige Belgische premier wijst erop dat de absolute prioriteit van het parlement erin bestaat de burgerrechten te vrijwaren van EU-onderdanen die in het VK wonen.
Verhofstadt is ervan overtuigd dat de noodoplossing voor de Ierse grenskwestie (de ‘backstop’) die de onderhandelaars overeenkwamen ervoor zal zorgen dat er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek en dat het Goedevrijdagakkoord wordt gerespecteerd.
Morgen/donderdag krijgt Verhofstadt van Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier alle details van het ontwerpakkoord te horen. “Ik houd jullie dan verder op de hoogte”, aldus Verhofstadt.

bron: Belga