Brexit – “Belangrijke stap gezet” in brexitonderhandelingen

Volgens EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier is vandaag/woensdag een “belangrijke stap gezet” richting een ordentelijke brexit. Barnier gaf zopas een persconferentie in Brussel. Donderdagochtend voor 8 uur overlegt Barnier met Europees president Donald Tusk, waarna die vermoedelijk een extra Europese top bijeenroept. “We hebben een goede oplossing gevonden”, kondigde Barnier woensdagavond aan. “Het was belangrijk voor ons en voor Groot-Brittannië om dit degelijk te regelen.”
Het ontwerpakkoord over de brexit, een klepper van 585 pagina’s, “is doorspekt met het recht van de Europese Unie”, zei hij. “Het laat bedrijven en burgers toe om zich voor te bereiden op de brexit.”
De EU-hoofdonderhandelaar bevestigde dat het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie blijft, mochten Brussel en Londen tegen het einde van de overgangsperiode in december 2020 nog geen akkoord over een nieuwe handelsrelatie hebben. Daarnaast krijgt Noord-Ierland een bijzonder statuut: dat deel van Groot-Brittannië zal zich moeten houden aan de regels van de eengemaakte markt die “essentieel zijn om een harde grens met Ierland te vermijden”, zei Barnier. Het gaat dan over landbouwgoederen en alle producten, zei hij. Diensten zitten daar dus niet in.
Volgens de Fransman is het voorlopig akkoord “in het belang van de Ierse en Noord-Ierse economieën”. Hij herhaalde wel dat het niet de bedoeling is om de backstop te gebruiken. “Ons doel blijft om een nieuw akkoord te hebben voor het einde van de overgangsperiode”.
De Europese onderhandelaar begint “vanaf morgen” met het voorbereidende werk met het oog op een definitieve deal. “We gaan vanaf morgen met de 27 andere lidstaten en het Europees Parlement aan dat project werken. Het doel is om samen met het Verenigd Koninkrijk te landen met een akkoord op de Europese Raad.”
“We zitten op een belangrijk moment in deze onderhandelingen. Er blijft nog veel, veel werk op de plank. Ik weet dat de weg nog lang is en misschien ook moeilijk om een ordentelijke terugtrekking van Groot-Brittannië te bewerkstelligen en een ambitieus partnerschap op poten te zetten, maar ik blijf werken met dezelfde instelling als voorheen.”
Donderdagochtend voor 8 uur heeft de EU-onderhandelaar al een overleg met Europees president Donald Tusk. Zowel hij als Europees president Jean-Claude Juncker hebben verklaard dat er “beslissende vooruitgang” is geboekt, een signaal om een Europese top bijeen te roepen.

bron: Belga