Axel Witsel aan vooravond van 100e cap: “WK in Rusland was het allermooiste”

Axel Witsel versiert morgen in het Nations League-duel tegen IJsland zijn honderdste cap voor de nationale ploeg. “Die honderdste cap is belangrijk, ik ben trots dat ik die mijlpaal kan bereiken”, vertelde Witsel in Tubeke. “Een ander cijfer heb ik nog niet in mijn hoofd, maar ik hoop wel nog lang te spelen, zolang mijn lichaam het volhoudt tenminste.”

De 29-jarige Witsel is de tweede Rode Duivel die de kaap van de honderd caps zal ronden. Bij Jan Vertonghen staan er intussen 110 achter zijn naam. Dat zal nog tot in de lente van volgend jaar zo blijven, de flankverdediger van Tottenham Hotspur is momenteel out met een blessure aan de hamstrings.

Eden Hazard zit Witsel dan weer op de hielen. De aanvoerder van de Rode Duivels pakt morgenavond zijn 97e cap en daarmee gaat hij over Jan Ceulemans, die jarenlang Belgisch recordinternational was. Ook voor Hazard kunnen de festiviteiten volgend jaar al gepland worden.

In meer dan tien jaar heeft Witsel logischerwijs heel wat meegemaakt bij de nationale ploeg. Het waren ook andere tijden toen hij eind maart 2008 zijn debuut vierde: de Rode Duivels gingen toen in eigen huis met 1-4 onderuit tegen Marokko. Witsel scoorde toen meteen de eerredder. “Die eerste wedstrijd, die vergeet je niet, ook al was het resultaat toen niet echt goed (lacht). Mijn mooiste periode? Dat was het WK in Rusland. Het moeilijkste moment was de kwartfinale tegen Wales op het EK en de verloren halve finale op het WK tegen Frankrijk.”

Met Roberto Martinez is Witsel al aan zijn zesde bondscoach toe. “Bij iedereen heb ik het maximum gegeven. René Vandereycken blijft wel speciaal, omdat hij me destijds gelanceerd heeft bij de Rode Duivels. Marc Wilmots was dan weer de eerste die me vast op de zes zette, voordien werd er veel geschoven met mijn positie. Onder Martinez hebben we aan alles nog enkele procentjes toegevoegd.”

Na anderhalf jaar in de anonimiteit van de Chinese competitie versierde Witsel afgelopen zomer een droomtransfer naar de Duitse topclub Borussia Dortmund. Na de 3-2 zege van afgelopen weekend in Der Klasiker telt de leider nu al een voorsprong van zeven punten op Bayern München. “Het zit supergoed bij Dortmund en hopelijk blijft dat duren. Tegen Bayern hebben we echt een grote match gespeeld. Ook persoonlijk voel ik me goed. Ik heb in het verleden al wel goede momenten gekend, maar misschien zat ik toen toch niet op het niveau waarop ik nu ben.”

bron: Belga