WK schaken – Ook derde partij kent geen winnaar

WK schaken - Ook derde partij kent geen winnaar
WK schaken - Ook derde partij kent geen winnaar

Het duel tussen de Noor Magnus Carlsen en de Amerikaan Fabiano Caruana om de wereldtitel schaken heeft in de eerste drie partijen nog geen winnaar opgeleverd. Net als in het tweede spel hielden de grootmeesters het maandag na 49 zetten voor bekeken. Dat gebeurde na 4 uur en een kwartier. Caruana was in The College in Holborn, Londen, met wit het eerst aan zet, maar werd net als vrijdag in de openingspartij in het defensief gedrongen door titelverdediger Carlsen. Die gebruikte daarbij verrassend opnieuw de Rossolimo-variatie van de Siciliaanse verdediging. “Het is resultaat is oké, maar ik kan beter”, verklaarde Carlsen. “In de opening heb ik me opnieuw wat misrekend. Ik dacht dat we er ongeveer gelijk uit gingen komen, maar het was veel slechter. Ik kon het goedmaken en had in het eindspel licht voordeel, maar voor winst gaan zat er niet echt meer in.”
Dinsdag begint Carlsen met wit aan de vierde van twaalf partijen. De titel is voor de schaker die als eerste aan 6,5 punten komt. Bij een 6-6 gelijke stand volgt nog een tiebreak. De winnaar strijkt 1 miljoen dollar op.
De 27-jarige Carlsen heeft de wereldtitel sinds 2013 in handen. Hij stootte destijds de Indiër Viswanathan Anand van de troon. In 2014 hield hij Anand van een revanche en twee jaar later verdedigde hij de titel ook met succes tegen de Rus Sergey Karyakin.
Caruana, 26 jaar, won vorig jaar het kandidatentoernooi en hoopt de eerste Amerikaanse wereldkampioen te worden sinds de legendarische Bobby Fisher (1972-1975).

.

Bron: Belga