Rusland dreigt met boycot van Wereld Economisch Forum

Rusland dreigt met boycot van Wereld Economisch Forum
Rusland dreigt met boycot van Wereld Economisch Forum

Rusland dreigt met een boycot van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos indien drie Russische ondernemers niet mogen deelnemen aan het evenement. Dat heeft premier Dmitri Medvedev aangekondigd in de marge van de Libië-conferentie in het Italiaanse Palermo. Volgens berichten in de media zou het WEF drie prominente bedrijfsleiders tegen wie Amerikaanse sancties lopen, gevraagd hebben om niet deel te nemen aan de conferentie van eind januari. Het zou gaan om Oleg Deripaska (EN+ Group), Viktor Wekselberg (Renova) en Andrek Kostin (VTB Bank). Het Wereld Economisch Forum wilde niet reageren.

Indien de beperkingen tegen de drie niet worden opgeheven, zal Rusland de deelname van ambtenaren en staatsbedrijven of bedrijven waarin de staat een aandeel heeft, afzeggen, aldus Medvedev vandaag. Hij verklaarde dat hij het onderwerp heeft aangekaart bij de Zwitserse president Alain Berset. “Het is een zeer vreemde beslissing, dat is het minste dat je kunt zeggen. Ik heb net gepraat met de president van de confederatie en heb hem gezegd dat het voor ons verrassend is, aangezien het om een niet-gouvernementele organisatie gaat. Hij heeft gezegd dat hij zich zal informeren”, aldus de Russische premier nog.

Op het WEF ontmoeten toppolitici, bedrijfsleiders en economen elkaar rond actuele thema’s en politieke, sociale en economische kwesties. De drie Russische bedrijfsleiders waarvan sprake is, hebben in het verleden al meermaals deelgenomen aan het forum.

Bron: Belga