Onbeschikbare kerncentrales – Doel 1 langer buiten strijd, heropstart Tihange 3 mogelijk vervroegd

De werkzaamheden aan Doel 1 duren langer dan voorzien. Er zijn bijkomende werken nodig die zeer complex zijn, zo meldt uitbater Engie Electrabel dinsdagavond. De onbeschikbaarheid van Doel 1 wordt daarom verlengd tot 31 januari. De heropstart van Tihange 3 zou daarentegen mogelijk worden vervroegd. Mits goedkeuring van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) kan de centrale in januari al aan het net worden gekoppeld, in plaats van op 2 maart 2019 zoals momenteel voorzien. De huidige werken op Doel 1 hebben volgens de uitbater aangetoond dat het noodzakelijk is om een groter gedeelte van de leidingen te herstellen dan gedacht. “Deze bijkomende werken zijn zeer complex en gaan gepaard met veeleisende kwalificatietesten. Volgens de huidige inzichten dient de onbeschikbaarheid van Doel 1 dan ook verlengd te worden tot 31 januari om de werkzaamheden uit te voeren”, luidt het in een mededeling.
Wat Tihange 3 betreft, heeft Electrabel bij het FANC een aangepast actieplan ingediend. Dat zou een terugkeer van de kerncentrale op het net mogelijk maken in januari. Hierbij worden alle betonwerkzaamheden gerealiseerd die nodig zijn om te voldoen aan de veiligheidsvereisten. De niet-kritische betonwerkzaamheden zouden vervolgens in fases worden uitgevoerd.
In de nacht van zondag op maandag werd kernreactor Tihange 1 nog heropgestart. Tot dan leverde slechts één kerncentrale stroom, namelijk Doel 3. Doel 4 volgt volgens de huidige planning op 15 december. Op basis van de resultaten van Doel 1 worden er de komende weken nog aanvullende controles uitgevoerd op Doel 2. Op dit moment blijft de heropstartdatum voor Doel 2 echter gepland op 31 december 2018.

bron: Belga