Olieprijzen gaan hard omlaag

Olieprijzen gaan hard omlaag
Olieprijzen gaan hard omlaag

De olieprijzen gaan in sneltempo omlaag. Vandaag was tussentijds sprake van prijsdalingen van meer dan 6 procent. Zulke stevige prijsveranderingen komen niet vaak voor op de oliemarkt. Waarschijnlijk worden benzine en diesel aan de pomp komende tijd ook goedkoper. Inmiddels wordt er voor een vat Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, zo’n 66 dollar gerekend. De prijs van een vat Brentolie zakte vrijdag al door de grens van 70 dollar. Begin oktober bereikten de olieprijzen nog het hoogste niveau in vier jaar. Voor Brent lag de piek toen op dik 86 dollar per vat.

De prijsdalingen komen mede door de toestemming die acht landen hebben gekregen van de Verenigde Staten om toch olie te blijven kopen van Iran, na het ingaan van de Amerikaanse sancties tegen het land.

Landen van oliekartel OPEC zijn al met plannen gekomen om de productie te verlagen om daarmee de prijs te stutten. Dat is tegen het zere been van president Donald Trump, die lage olieprijzen als een zegen ziet. Volgens hem zouden de prijzen, gelet op de huidige voorraden, nog verder moeten dalen.

bron: Belga