Nederland koopt wel degelijk 37 F-35’s

Nederland koopt wel degelijk 37 F-35's
Nederland koopt wel degelijk 37 F-35's

Nederland zal wel degelijk de 37 voorziene Amerikaanse F-35-straaljagers aankopen. De drie laatste exemplaren zijn afgelopen maand besteld, zei het Nederlandse ministerie van Defensie. Door de hoge koers van de dollar tegenover de euro, vreesde de Nederlandse staatssecretaris voor Defensie, Barbara Visser, dat Nederland de laatste drie geplande toestellen niet zou kunnen aankopen. De prijsdaling vanaf het elfde productielot naar 89,2 miljoen dollar per toestel, voor de variant die op klassieke wijze opstijgt en landt (de F-35A), maakte dat de aankoop van drie laatste toestellen “financieel inpasbaar binnen het projectbudget” is, aldus Visser in een brief eind oktober aan de Tweede Kamer.

Nederland zal zo beschikken over 37 toestellen van de F-35 Lightning II. Twee daarvan zijn al geleverd in 2013. De andere straaljagers zijn besteld in schijven. Acht van het elfde lot zullen geleverd worden in 2019, 24 toestellen van de loten 12-14 worden geleverd tussen 2020 en 2022. De resterende drie toestellen uit lot 15 zijn afgelopen maand besteld en worden geleverd in 2023, hetzelfde jaar dat België zijn eerste vier F-35’s ontvangt. De Amerikaanse groep Lockheed Martin bouwt de straaljagers.

Nederland trekt voor de aanschaf van de gevechtsvliegtuigen 4,5 miljard euro uit. Het toestel van de vijfde generatie komt voort uit het programma “Joint Strike Fighter” (JSF), waarvan Nederland partnerland is sinds de lancering van het programma in het begin van de jaren 2000.

Ook de Belgische regering besliste om de verouderende F-16’s te vervangen door de F-35A.

Bron: Belga