Infrabel test of drones ingezet kunnen worden tegen kabeldieven

Infrabel test of drones ingezet kunnen worden tegen kabeldieven

Dinsdagavond rond 21 uur laat Infrabel voor het eerst een civiele drone een nachtvlucht doen, op een hoogte van 150 meter boven de spoorlijn Charleroi-Mariembourg. De spoornetbeheerder wil zo testen of dergelijke toestellen ingezet kunnen worden in de strijd tegen koperdieven. Het toestel, met een spanwijdte van 3,3 meter en uitgerust met een infraroodcamera, zal een vlucht van ongeveer een half uur maken.
Voor deze bijzondere vlucht kreeg de Belgische infrastructuurbeheerder een vrijstelling van het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV). Wanneer het wettelijke kader dit toelaat, kan Infrabel binnen enkele maanden klaar zijn om drones in te zetten.
Het aantal kabeldiefstallen op het spoor kent sinds mei van dit jaar een heropleving, met een piek van 83 feiten in oktober alleen. Nochtans leek het fenomeem, dat zijn hoogtepunt kende in 2012, onder controle te zijn na de invoering van een actieplan.
Tijdens de eerste tien maanden van het jaar werden er volgens Infrabel 261 feiten vastgesteld, tegen 104 in heel 2017. Vaak hebben ze forse vertragingen tot gevolg. Zo waren de kabeldiefstallen in oktober goed voor 18.130 minuten vertraging, of gemiddeld tien uur per dag.

bron: Belga