EU bereid om visa voor Britse toeristen te laten varen

EU bereid om visa voor Britse toeristen te laten varen

De Europese Unie wil de verplichte verblijfsvisa voor Britten in de EU na de brexit laten varen, maar alleen als Londen hetzelfde doet voor EU-onderdanen. Dat heeft Eurocommissaris Frans Timmermans vandaag aangekondigd. De beslissing maakt deel uit van het noodplan waar de Europese Commissie aan werkt in geval van een no deal-scenario. In dat geval hebben de Europese regels vanaf 30 maart 2019 geen enkel effect meer in het Verenigd Koninkrijk, wat onzekerheid met zich meebrengt voor de EU-onderdanen in het Verenigd Koninkrijk.

De Europese Commissie stelt nu voor om de visaverplichtingen voor Britten te schrappen. Inwoners van Groot-Brittannië die na de brexit naar de Schengenzone willen reizen, zouden dat kunnen zonder een visa op voorwaarde dat ze niet langer dan 180 dagen blijven. Al is die geste wel afhankelijk van de Britse “wederkerigheid”, benadrukte vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans. “Groot-Brittannië moet hetzelfde doen voor alle Europese lidstaten.”

Britse toeristen moeten wel nog altijd voldoen aan de regels voor derde landen. Het gaat dan onder meer om grenscontroles in luchthavens.

De onderhandelingen tussen Brussel en Londen over een terugtrekkingsakoord zitten intussen nog altijd vast op de Ierse grenskwestie. Zowel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk als binnen de Britse regering zelf bestaat daar nog onenigheid over. De Britse premier Theresa May heeft haar ministers intussen opgeroepen om dringend met een eensgezind standpunt te komen. May wil het akkoord deze maand nog beklinken op een Europese top, om het dan voor het kerstreces door het parlement te loodsen.

bron: Belga