Carlsen en Caruana geven elkaar geen duimbreed toe

Het festival van remises gaat door in The College in Holborn, Londen. Ook vandaag was er daar geen winnaar in de vierde partij van het WK-duel tussen de Noor Magnus Carlsen en de Amerikaan Fabiano Caruana. Het werd het kortste spelletje tot nu toe. Al na 34 zetten bood titelverdediger Carlsen remise aan. De vorige twee spelletjes werden na 49 zetten beëindigd, de eerste partij werd tot de 115e zet uitgemolken. Beide grootmeesters slagen er maar niet in om voordeel te halen uit het starten met wit. Carlsen probeerde het deze keer met een Engelse opening, Caruana pareerde gepast. In een bloedeloze partij zag ook supercomputer Sesse niet het minste voordeel, noch voor wit, noch voor zwart.

“Binnenkort zal ik toch eens moeten gaan winnen”, reageerde Carlsen na de drie uur durende partij. “Ik dacht dat ik goed uit de opening kwam, maar hij blijkt met zwart heel goed voorbereid op alles wat ik in petto heb. Ik ga volgende keer gewoon nog harder mijn best moeten doen.”

Morgen krijgen de grootmeesters rust. Donderdag begint Caruana met wit aan de vijfde van twaalf partijen. De titel is voor de schaker die als eerste aan 6,5 punten komt. Bij een 6-6 gelijke stand volgt nog een tiebreak. De winnaar strijkt 1 miljoen dollar op.

De 27-jarige Carlsen heeft de wereldtitel sinds 2013 in handen. Hij stootte destijds de Indiër Viswanathan Anand van de troon. In 2014 hield hij Anand van een revanche en twee jaar later verdedigde hij de titel ook met succes tegen de Rus Sergey Karyakin.

Caruana, 26 jaar, won vorig jaar het kandidatentoernooi en hoopt de eerste Amerikaanse wereldkampioen te worden sinds de legendarische Bobby Fisher (1972-1975).

Bron: Belga