Braziliaanse president Bolsonaro kiest generaal als minister van Defensie

door
Belga
Leestijd 1 min.

De pas verkozen Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vandaag de benoeming van generaal Fernando Azevedo e Silva als minister van Defensie aangekondigd. Hij is de voormalige stafchef van het leger, en speelde een belangrijke rol bij de Olympische Spelen in Rio van 2016. "Hallo! Ik meld aan iedereen de benoeming van legergeneraal Fernando Azevedo e Silva op de post van minister van Defensie", kondigde Bolsonaro aan op Twitter.

De extreemrechtse Bolsonaro heeft al zes leden van zijn regering benoemd, van wie de helft militair is. De enige belangrijke portefeuille die nog niet officieel is toegekend, is Buitenlandse Zaken. Bolsonaro's inauguratie vindt plaats op 1 januari.

Fernando Azevedo e Silva werd in september naar de reserve overgeplaatst. Als minister zal hij een andere generaal vervangen, Joaquim Silva e Luna. Critici vrezen een militarisering van de Braziliaanse politiek.

Hij leidde nog de VN-blauwhelmenmissie in Haïti, en werd in 2013 door de linkse presidente Dilma Rousseff aangesteld als hoofd van het coördinatiecomité voor de Olypmische spelen van 2016.

Bron: Belga