Angela Merkel breekt lans voor eengemaakt Europees leger

Angela Merkel breekt lans voor eengemaakt Europees leger
Angela Merkel breekt lans voor eengemaakt Europees leger

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is ervan overtuigd dat de Europese Unie moet werken aan de oprichting van een eengemaakt Europees leger. Dat heeft ze gezegd tijdens een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. Merkel is naar het parlement gekomen voor een debat over de toekomst van Europa. Ze analyseerde dat de Europese landen alleen met vereende krachten sterk voor de dag kunnen komen op het wereldtoneel. “De tijden dat we anderen blindelings konden vertrouwen, is voorbij”, zei Merkel, evenwel zonder de Verenigde Staten bij naam te noemen. “We moeten ons lot meer in eigen handen nemen als we als gemeenschap willen overleven.”

Merkel vindt daarom dat de EU ervan moet afstappen om op het vlak van buitenlands beleid met unanimiteit te beslissen. Tegelijk – en dat was meteen het grote nieuws van haar tussenkomst – vindt de Duitse bondskanselier dat de EU moet werken aan “een echt Europees leger”.

Zo’n eengemaakt leger moet de wereld tonen dat de Europese landen nooit meer oorlog zullen voeren met elkaar, legde Merkel uit, maar mag niet als een concurrent voor de NAVO gezien worden. “Neen, dit is een aanvulling op de NAVO, ik wil het bondgenootschap niet ter discussie stellen.”

Bron: Belga