“Aanwijzingen voor betrokkenheid Saoedische kroonprins”

Aanwijzingen voor betrokkenheid Saoedische kroonprins
Aanwijzingen voor betrokkenheid Saoedische kroonprins

Volgens de krant New York Times zijn er sterke aanwijzingen dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman betrokken is bij de dood van de regeringskritische journalist Jamal Khashoggi. Een lid van het commando dat de journalist in het Saoedische consulaat in Istanboel ombracht, belde kort daarna met een overste. “Vertel het jouw baas”, zei het lid volgens de krant. Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat met “baas” de kroonprins wordt bedoeld, ook al valt zijn naam niet. De opname is gedeeld met de directeur van de CIA, Gina Haspel. Inlichtingendiensten beschouwen de opname als een van de sterkste bewijzen die de kroonprins aan de dood van Khashoggi linken. De man aan de telefoon is een veiligheidsofficier die vaak met de prins reist. Hij zou met een van de assistenten van Salman in het Arabisch gesproken hebben, zo vertelden Turkse inlichtingendiensten aan hun Amerikaanse collega’s. Hoewel de vertalingen kunnen verschillen, zou hij volgens mensen die weet hebben van de opname, ook gezegd hebben dat de daad voltrokken is.

“Een telefoongesprek zoals dit is zo dicht bij een ‘smoking gun’ als je kan raken”, aldus Bruce O. Riedel, een gewezen CIA-officier. “Dit is behoorlijk bezwarend bewijs.”

Khashoggi werd op 2 oktober gedood in het consulaat van zijn land in Istanboel. Meer dan een maand na zijn dood is zijn lichaam niet teruggevonden. Na internationale druk verspreidde Riyad een officiële verklaring, waarin staat dat het tot een dodelijke vechtpartij is gekomen tussen Khashoggi en meerdere personen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had zaterdag in Ankara voor het eerst officieel het bestaan van geluidsopnames van de moord op Khashoggi bevestigd.

Bron: Belga