Vrouwen die de wereld willen veranderen

Pakistani activist and Nobel Peace prize laureate Malala Yousafzai waves during an event about the importance of education and women empowerment in Sao Paulo, Brazil, on July 9, 2018. - The event is promoted by a private bank and the Malala Fund, that aims to build a global movement to ensure girls at least 12 years of schooling. (Photo by Miguel SCHINCARIOL / AFP)

Vrouwenrechten, onderwijs of het opnemen voor de zwaksten. Deze vrouwen nemen het heft in handen en willen een verschil maken.

 

1. Emma Watson 

Zij liet waarschijnlijk het vaakst van zich horen de laatste jaren. Emma Watson begrijpt als geen ander dat ze haar bekendheid kan inzetten om op te komen voor vrouwenrechten. In 2014 werd ze op amper 24-jarige leeftijd goodwillambassadrice voor UN Women. In september van datzelfde jaar hield ze voor de VN een speech over gendergelijkheid, die de hele wereld rondging. “Ik ben me al lang geleden vragen beginnen te stellen over genderidentiteit. Op mijn 14de begonnen de media me te seksualiseren. Ik verdien hetzelfde sociale respect als mannen, maar jammer genoeg kan geen enkel land ter wereld me dat geven.”

2. Oprah Winfrey

Eind jaren 2000 werd de Amerikaanse actrice en presentatrice omschreven als de machtigste vrouw ter wereld. Oprah speelt haar roem onder meer uit op politiek vlak. Ze steunde Barack Obama bij de verkiezingen van 2008 en stond meermaals met hem op het podium tijdens meetings. Begin dit jaar ging haar speech over de #metoo-beweging tijdens de uitreiking van de Golden Globes de hele wereld rond. “Ik wil dat alle meisjes die nu kijken, weten dat er een nieuw tijdperk aankomt waarin vrouwen niet meer Me Too moeten zeggen.” Die speech was koren op de geruchtenmolen over haar kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2020. Een gerucht dat ze blijft ontkennen, ook al was ze opvallend actief in het Democratische kamp tijdens de afgelopen midterms.

3. Angelina Jolie

Angelina Jolie zet zich vooral in op humanitair vlak. De actrice reist geregeld de wereld rond om Soedanese, Pakistaanse of Keniaanse migranten een hart onder de riem te steken. In 2008 richtte ze met toenmalig echtgenoot Brad Pitt haar eigen stichting op, die regelmatig Artsen Zonder Grenzen helpt en zich inzet voor beter onderwijs voor kinderen in conflictgebieden. Begin dit jaar kondigde de NAVO aan te gaan samenwerken met de actrice in de strijd tegen seksueel geweld in oorlogslanden.

4. Amal Alamuddin

Als advocate gespecialiseerd in internationaal recht en mensenrechten is Amal Alamuddin, beter bekend als Amal Clooney, een vrouw die het gemaakt heeft. Ze nam onder meer de verdediging op zich van Julien Assange, de oprichter van Wikileaks. De 42-jarige professor aan de Columbia University is een van de jonge wereldleiders van het World Economic Forum. Ze pleit regelmatig voor mensenrechten in de wereld en in het bijzonder voor de erkenning van de Armeense genocide.

5. Malala Yousafzai

Op 10 oktober 2014 kreeg Malala Yousafzai op amper 17-jarige leeftijd de Nobelprijs voor de Vrede. Een erkenning voor haar werk in Pakistan, waar ze strijdt voor onderwijs van meisjes en tegen de Taliban. Twee jaar eerder werd ze het slachtoffer van een aanslag, het bewijs dat haar werk voor ophef zorgt. In 2013 lanceerde ze de stichting Malala, die zich inzet voor de heropbouw en de verbetering van de levensomstandigheden in scholen. Volgens Time Magazine is ze een van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld.(cd)