Tommelein geeft het groene voorbeeld

Tommelein geeft het groene voorbeeld

Vlaams viceminister-president Bart Tommelein ruilt de laatste traditionele brandstofwagen op zijn kabinet in voor een volledig elektrische Nissan Leaf. De Open Vld-minister kocht eerder ook twee elektrische fietsen aan voor zijn kabinet. “De overheid moet het goede voorbeeld geven. Korte verplaatsingen doen we te voet of met de fiets. Als we toch de auto nemen, is dat een milieuvriendelijk model”, aldus Tommelein. De dienstwagens op de kabinetten van de Vlaamse ministers zijn de voorbije jaren een pak milieuzuiniger geworden. De gemiddelde ecoscore (een score die aangeeft hoe milieuvriendelijk een wagen is, red.) van de wagens op die kabinetten is op twee jaar tijd gestegen van 58,6 naar 70,1.

Minister van Energie Bart Tommelein schakelt nu nog een versnelling hoger in de vergroening van zijn wagenpark. Nadat vorige maand een Volvo XC60 diesel plaatsmaakte voor een Volkswagen Passat plug in hybride, ruilt hij nu ook de laatste traditionele brandstofwagen (een BMW 1 diesel) in voor een volledig elektrische Nissan Leaf.

Daarnaast heeft de liberale minister eerder dit jaar ook twee elektrische fietsen aangeschaft waarmee zowel de minister zelf als verschillende kabinetsleden verplaatsingen binnen Brussel afleggen.

“De overheid moet het goede voorbeeld geven. En ministers en hun medewerkers dus zeker en vast ook. Voor korte verplaatsingen proberen we de auto zoveel mogelijk te vermijden. We gaan te voet of met de fiets. Als we toch de auto nemen, is dat sowieso een milieuvriendelijk model”, aldus Tommelein.

bron: Belga