Rush op gemeentehuis voor nieuwe voornaam

Rush op gemeentehuis voor nieuwe voornaam

Al minstens 780 Vlamingen hebben sinds 1 augustus hun voornaam laten veranderen. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad bij dertig Vlaamse steden en gemeenten, waarover de krant vandaag bericht.

Ambtenaren spreken in de krant over “een ware toevloed”. Sommige gemeentebesturen hebben daarom beslist om in de toekomst weer een vergoeding te vragen voor de naamsverandering. Een nieuwe voornaam kiezen, werd deze zomer veel eenvoudiger. Voordien moest je naar de FOD Justitie stappen, waarbij de procedure tot anderhalf jaar kon duren en 490 euro kostte. Vandaag kan dit aan het loket in het gemeentehuis en is het in principe gratis.

Een aantal gemeentebesturen wil door de toeloop nu toch een bepaalde som vragen, zodat mensen niet lichtzinnig van voornaam veranderen. Gemeentebesturen mogen dat volgens de wet. “Wij vragen 500 euro”, zegt burgemeester Lode ­Hofmans (Open VLD) van Ranst in de krant, “maar voor wie een ongepaste voornaam heeft, is het 50 euro. Voor transgenders blijft het gratis”.

bron: Belga