Ook Israëlische soldaat omgekomen bij vuurgevecht in Gazastrook

Ook Israëlische soldaat omgekomen bij vuurgevecht in Gazastrook

Bij een vuurgevecht in de Palestijnse Gazastrook is een Israëlische soldaat om het leven gekomen, zo bevestigde het leger zondagnacht. Minstens zes Palestijnen lieten het leven, onder wie naar verluidt ook een belangrijke commandant, Nour Barakah. Gevreesd wordt dat het incident de spanningen tussen Israëli’s en Palestijnen weer zal doen oplaaien. Het Israëlische leger bleef eerst karig met commentaar over wat er zich precies heeft afgespeeld in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Laat op de avond kwam ze met een persbericht waarin bevestigd werd dat een Israëlisch lid van de ‘special forces’ bij een interventie in Palestijns gebied sneuvelde en een ander gewond raakte.
Volgens Hamas, de extremistische beweging die de Gazastrook bestuurt, kwamen de Israëlische soldaten met een burgerauto de Gazastrook binnen. Het kwam tot een vuurgevecht met de al-Qassam-brigade, de gewapende arm van Hamas. Daarbij werden minstens zes Palestijnen gedood, onder wie dus ook een belangrijke commandant. Bij de slachtoffers zou ook een burger zijn. Verschillende Palestijnen raakten gewond. Volgens Hamas gaat het om “een laffe aanval” van Israël.
De Israëlische soldaten kregen bij de operatie ook steun vanuit de lucht. Een legerwoordvoerder ontkende geruchten als zou een Israëlische soldaat zijn ontvoerd. Volgens het leger was de gedode Hamas-commandant “verantwoordelijk voor het graven van tunnels en voor raketaanvallen op Israël”.
De operatie dreigt de spanningen tussen beide partijen weer te doen oplaaien. Zondagavond werden een reeks raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd, maar die werden volgens het leger onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem.
De jongste maanden kwam het al regelmatig tot gewelddadige confrontaties aan de grens tussen Israël en de Gazastrook. Duizenden Palestijnen protesteren er wekelijks tegen de Israëlische blokkade van het gebied. Bij die protesten werden al meer dan 220 Palestijnen gedood. Uit vrees voor nog meer geweld heeft Egypte de voorbije weken een bemiddelingspoging opgestart en die leek te slagen. Vorige week kreeg een gezant uit Qatar de toelating om een koffer met 15 miljoen dollar (zo’n 13 miljoen euro) naar de Gazastrook te brengen, onder meer om ambtenarenlonen te betalen.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu keerde zondagavond vanuit Parijs overhaast terug naar huis.

bron: Belga