Moordproces tegen Vlaams Parlementslid Van Eyken uitgesteld naar 3 juni

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brusselse correctionele rechtbank zal het proces tegen Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn echtgenote Sylvia B. pas vanaf 3 juni behandelen. Dat heeft de rechtbank vandaag beslist. Beiden worden verdacht van de moord op B.'s voormalige echtgenoot Marc Dellea en het proces werd al herhaaldelijk uitgesteld. Nu wordt de zaak opnieuw op de lange baan geschoven omdat het Brusselse parket een gerechtelijk onderzoek geopend heeft naar vernieling van bewijsmateriaal in het dossier. De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht met een kogel in het hoofd. Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek en dat leidde uiteindelijk naar Sylvia B. en UF-politicus Christian Van Eyken. Beiden hebben steeds elke betrokkenheid bij de dood van Marc Dellea ontkend maar staan sinds begin 2017 terecht voor moord.

Het proces werd al herhaaldelijk uitgesteld wegens problemen met de toegankelijkheid van het bewijsmateriaal en discussies over de bevoegdheid van de correctionele rechtbank. Vandaag had het aanvang moeten nemen, maar vorige week raakte bekend dat het Brusselse parket een gerechtelijk onderzoek had geopend voor informaticasabotage en vernietiging van materiële goederen van openbaar nut nadat in oktober 2017 een DVD met opnames van de bewakingscamera's vernield werd op de griffie van de Brusselse correctionele rechtbank. In het kader van dat onderzoek werden Van Eyken en Sylvia B. afgelopen donderdag verhoord. Ook hun advocaten werden verhoord, maar voorlopig werd niemand van hen in verdenking gesteld.

Het was de stafhouder van de Franstalige Brusselse balie die daarom vanochtend de rechtbank om uitstel kwam verzoeken. De rechtbank stelde het proces daarop uit tot maandag 3 juni, al zal er op 8 januari wel een tussentijdse zitting plaatsvinden waarop duidelijk moet worden of Christian Van Eyken en Sylvia B. voortgaan met hun huidige advocaten, dan wel of ze andere strafpleiters onder de arm nemen.

bron: Belga