Minstens 149 doden op 24 uur in Jemen

Minstens 149 doden op 24 uur in Jemen
Minstens 149 doden op 24 uur in Jemen

Op 24 uur tijd zijn bij gevechten om de controle van de Jemenitische stad Hodeida minstens 110 rebellen, 32 loyalisten en 7 burgers om het leven gekomen. Dat hebben medische en militaire bronnen gemeld. De Houthi-rebellen, die door Iran worden gesteund, vechten in bepaalde wijken in de westelijke stad tegen de door Saoedi-Arabië gesteunde overheidstroepen, aldus een bron binnen het leger. Volgens een bron binnen de door Riyad geleide coalitie hadden de Houthi-rebellen een offensief van de overheidstroepen kunnen terugduwen richting de haven.

De coalitie voerde verschillende luchtaanvallen uit tegen de rebellen, klinkt het nog. Verschillende lichamen werden in de loop van de nacht naar het militair ziekenhuis van Al-Alfi gebracht, dat sinds 2014 in handen is van de rebellen. Hodeida is een strategisch interessante stad in Jemen, aangezien de stad de toegangsweg is voor meer dan drie vierde van de import, en van de humanitaire hulp in het land.

Het offensief van het leger tegen de rebellen, dat in juni werd gelanceerd, is sinds 1 november veel heviger geworden. Er vielen volgens bronnen al minstens 592 doden (460 rebellen, 125 soldaten en 7 burgers).

Bron: Belga