Macron: “Meer regulering op internet onvermijdelijk bij aanpak haatboodschappen”

Macron: "Meer regulering op internet onvermijdelijk bij aanpak haatboodschappen"

Het is noodzakelijk en “onvermijdelijk” dat het internet in de toekomst beter gereguleerd wordt, zo heeft de Franse president Emmanuel Macron vandaag verklaard op een internationale technologietop in Parijs. Macron pleit in de eerste plaats voor het strenger bestrijden van haatboodschappen. Hij kondigt ook aan dat zijn land daarvoor zal samenwerken met Facebook. Macron pleitte in Parijs voor een nieuw wettelijk statuut voor de grote internetplatformen. Die zouden dan sneller verplicht worden om in te grijpen in het geval van cyberpesten of bij de verspreiding van haatboodschappen. De grote internetplatformen moeten hun verantwoordelijk nemen, benadrukte hij.

“We moeten een nieuwe manier van regulatie uitwerken, waarbij landen erin slagen om samen met de privéactoren te reguleren”, zo liet hij ook optekenen. “We moeten leren om samen te reguleren.” Zijn structuur moet zo een alternatief vormen voor enerzijds het model waarbij de niet democratisch verkozen internetgiganten uit Californië zichzelf reguleren en anderzijds het model waarbij de overheid op een dominante manier ingrijpt, zoals bijvoorbeeld in China het geval is.

Macron kondigde voorts een samenwerking met Facebook aan vanaf 2019. Franse regulatoren zullen worden ingebed bij de sociaalnetwerksite, aldus Macron, die sprak van een “ongezien experiment”. Samen met experts van Facebook zal er worden gewerkt aan “gezamenlijke, precieze en concrete voorstellen voor het bestrijden van haatdragende of agressieve inhoud”. Het is nog niet duidelijk of de regulatoren ook inzicht zullen krijgen in de algoritmes die Facebook hanteert.

bron: Belga