Kasteelmoord - Inleiding van de zaak rond de kasteelmoord voor het Gentse hof van beroep

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de zaak van de kasteelmoord start deze namiddag het proces in beroep voor de vier verdachten André Gyselbrecht, Pierre Serry, Evert de Clercq en Franciscus Larmit. Het Gentse hof van beroep, dat wil vermijden dat het proces een procedureslag wordt zoals in eerste aanleg, zal vermoedelijk conclusietermijnen en de getuigenlijst vastleggen. De zaak van de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012 in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene wordt volledig overgedaan voor het Gentse hof van beroep. Het parket van West-Vlaanderen had beroep aangetekend tegen de straffen voor alle verdachten, nadat enkele veroordeelden al beroep hadden aangetekend tegen het vonnis van de Brugse correctionele rechtbank.

André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (41) werden respectievelijk tot 27, 21, 27 en 15 jaar cel veroordeeld. Het hof van beroep zal de uiteindelijke strafmaat, afgezien van mogelijk cassatieberoep, moeten bepalen voor de kasteelmoord.

Dokter Gyselbrecht werd beschouwd als de opdrachtgever voor de moord op zijn schoonzoon. Pierre Serry trad als tussenpersoon op bij het beramen van de moord. Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten ook aangetroffen vlakbij een chalet van Serry in Maria-Aalter.

Evert de Clercq speelde een rol bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel, maar hij ontkende dat met klem. De schutter werd op de dag van de feiten door zijn neef Franciscus Larmit naar het kasteel in Wingene gebracht. Die blijft ontkennen dat hij wist wat zijn oom in Wingene van plan was. Larmit gaf wel toe dat hij hielp om het lichaam van het slachtoffer te begraven.

Maandagnamiddag worden vermoedelijk alleen conclusietermijnen vastgelegd. De advocaten komen ook aan het woord over de getuigenlijst en over eventuele procedurekwesties. Het hof zetelt uitzonderlijk in het bijgebouw aan het Koophandelsplein, omdat het cellencomplex in het hoofdgebouw gerenoveerd wordt.

bron: Belga