Joris Vandenbroucke: “Als Open Vld deur dichtslaat, zal er met anderen gesproken moeten worden”

Joris Vandenbroucke: "Als Open Vld deur dichtslaat

Gents sp.a-kopstuk Joris Vandenbroucke sluit een samenwerking van het kartel sp.a/Groen met N-VA niet uit. “Het voorstel dat we nu gaan uitwerken is gericht aan Open Vld als gesprekspartner. Maar als zij de deur dichtslaan, zal er met anderen gesproken moeten worden”, zei hij vanavond in Terzake. Het kartel sp.a/Groen zette de onderhandelingen met Open Vld en CD&V in Gent vandaag tijdelijk stop. Een voorstel van Open Vld-kopstuk Mathias De Clerq en CD&V over de verdeling van het schepencollege deed de deur dicht.

“Zo vaag hij (De Clerq, red.) is gebleven op inhoudelijk vlak, zo gretig toont hij zich als het gaat om de samenstelling van het toekomstig stadsbestuur”, zei sp.a-fractieleider in het Vlaams parlement Joris Vandenbroucke vanavond in Terzake. Hij stond in Gent op de negende plaats op de kartellijst. “Zodra we die nota onder ogen kregen, hadden we de indruk dat dit niet ernstig was. Die ontbeerde elke link met de realiteit”, meent Vandenbroucke. “Dat ontgoochelt ons, omdat De Clerq inhoudelijk uitblinkt in vaagheid.”

Het kartel werkt nu zelf aan een nota, die het aan de Open Vld wil voorleggen. “Onze voorkeur gaat nog altijd uit naar een paarsgroen bestuur”, bevestigt Vandenbroucke. “Het voorstel dat het kartel op tafel legt zal een evenwichtig voorstel zijn met Filip Watteeuw (Groen-kopman, red.) als burgemeester.”

Dat de Gentse N-VA de deur op een kier laat voor een mogelijke samenwerking met het kartel wijst Vandenbroucke niet af. “Bijzonder interessant”, klonk het, “maar het voorstel dat we nu gaan uitwerken is gericht aan Open Vld als gesprekspartner”. Of er een verbond met N-VA komt, “is afhankelijk van de reactie van Open Vld”. “Als zij de deur dichtslaan, dan zal er gesproken moeten worden met anderen.”

bron: Belga