Franse douane neemt ruim 300 bedreigde diersoorten in beslag

(c) Unsplash

De Franse douane heeft 311 beschermde diersoorten in beslag genomen nabij Arras (Pas-de-Calais) tijdens een operatie van de dienst leefmilieu van de politie. Dat maakte het Franse gerecht bekend via een persmededeling.

Op 4 november, naar aanleiding van de beurs «Reptile Day», hebben de douane van Saint-Omer en Arras en de politie en leden van de nationale dienst van de jacht en dieren in het wild (ONCFS) een grootschalige actie gevoerd. Dat melden de minister van Milieu en Solidariteit François de Rugy en minister van Begroting Gérald Darmanin in een gemeenschappelijke mededeling.

Veertig illegale diersoorten

Er werden verschillende overtredingen vastgesteld en beschermde dieren gevonden die illegaal gevangen gehouden worden. Daar betreft het 40 verschillende diersoorten, waaronder kameleons, slangen, zeeschildpadden, hagedissen, gekko’s, amfibieën en spinnen. Zes exposanten die zich ingeschreven hadden voor de reptielenbeurs werden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De beklaagden hebben de Belgische, Hongaarse en Nederlandse nationaliteit. Ze riskeren een gevangenisstraf en boete, en daarnaast kunnen hun dieren in beslag genomen worden. Verder kregen een Belg en een Brit volgens het parket «zware boetes» opgelegd voor het illegale bezit van kameleons.

Verdrag van Washington

Het Verdrag van Washington, dat in 1978 in Frankrijk werd geratificeerd en in meer dan 180 landen van kracht is, verbiedt of beperkt de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten.