Trump eert “moedige Amerikanen” op kerkhof van Suresnes

In het kader van de herdenking van de Wapenstilstand heeft de Amerikaanse president Donald Trump vandaag tijdens een korte ceremonie op het Amerikaanse kerkhof van Suresnes eer betoond aan de “moedige Amerikanen” die gevochten hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog.
“Het was een brutale oorlog”, zo verklaarde Trump tijdens een toespraak. “Miljoenen Amerikaanse en Franse soldaten en geallieerden hebben met geweldige kunde en moed gevochten in één van de bloedigste conflicten in de geschiedenis van de mensheid.”

De begraafplaats van Suresnes ligt op een kleine heuvel in het noordwesten van Parijs. Het kerkhof staat symbool voor het Amerikaanse engagement tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er liggen graven van meer dan 1.500 Amerikaanse soldaten die sneuvelden op het slagveld.

Gisteren werd een bezoek van Trump aan het Amerikaanse kerkhof van Bois Belleau in extremis geannuleerd. Het Witte Huis schreef de annulering toe aan logisitieke beperkingen die te maken hadden met de slechte weersomstandigheden. Trump zou de verplaatsing van ongeveer honderd kilometer per helikopter maken.

De beslissing ontlokte kritiek. Sommige waarnemers ervoeren de annulering als een gebrek aan respect. Zo vroeg Ben Rhodes, de adviseur van Trumps’ voorganger Barack Obama, zich af waarom er geen alternatieven werden voorzien bij regenweer. Ook vandaag regende het overigens. Trump hield zijn toespraak zonder regenscherm.

Bron: Belga