Kums loodst Anderlecht met eerste doelpunten voorbij AA Gent

Kums loodst Anderlecht met eerste doelpunten voorbij AA Gent
Kums loodst Anderlecht met eerste doelpunten voorbij AA Gent

RSC Anderlecht heeft deze namiddag op de vijftiende speeldag in de Jupiler Pro League met 2-0 (rust: 1-0) gewonnen van AA Gent, dat de wedstrijd met negen beëindigde. Bij de Brusselaars nam uitblinker Sven Kums tegen zijn ex-ploeg beide doelpunten voor zijn rekening. In de stand nadert Anderlecht tot op één punt van Club Brugge, dat de tweede stek deelt met Antwerp. AA Gent blijft met 23 punten in de top zes. Na de wanprestatie in Istanboel met een vroegtijdige Europese uitschakeling tot gevolg, besloot Hein Vanhaezebrouck – door blessurelast deels gedwongen – om zijn elftal stevig door mekaar te halen. In vergelijking met de 2-0 nederlaag op Fenerbahçe verdwenen Bornauw, Vranjes, Milic, Saelemaekers, Gerkens en Bakkali uit de ploeg, waardoor Lawrence, Sanneh, Amuzu, Najar, Sambi Lokomba en Dauda mochten starten.

Een onuitgegeven elftal, maar wel eentje dat snel op voorsprong klom. Daar zorgde Sven Kums immers na vier minuten al voor met een uitstekende vrije trap: een krul over de muur en buiten het bereik van Gent-doelman Lovre Kalinic (1-0). Het eerste doelpunt ooit in Anderlechtse loondienst voor de voormalige Gouden Schoen, hij heeft er meer dan een jaar en vier maanden moeten op wachten. Kums was nochtans onzeker voor de aftrap met een blessure aan het staartbeen en kreeg voor de pauze nog een stevige tik van Asare te verduren. Maatje Adrien Trebel speelde waarschijnlijk dan weer zijn laatste wedstrijd van het jaar. De middenvelder zou geopereerd worden aan de buikspieren, een operatie die zich al langer opdringt.

Voor Kums was er een hoofdrol weggelegd, want op slag van rusten krulde hij het leer tegen de paal. Anderlecht stond toen al even met een man meer, na een terechte rode kaart voor Birger Verstraete, die met de voet vooruit ging op Dauda. Scheidsrechter Lambrechts had eerst geel getrokken voor de overtreding, maar na tussenkomst van de VAR werd dat omgezet in rood. Met tien kwam Gent echter beter in de wedstrijd en dat leverde nog een uitstekende kans voor Roman Yaremchuk op, maar diens lob belandde op de bovenkant van de kruising.

De Buffalo’s gingen ook na de pauze door op dat elan en alweer was het Yaremchuk die de gelijkmaker liet liggen. Uiteindelijk was het uitgerekend Kums die zijn ex-ploeg kopje-onder duwde, met een schitterende knal met rechts op een kwartier voor affluiten. In de slotfase liep ook Igor Plastun nog tegen een rode kaart aan en zo beëindigden de bezoekers de wedstrijd met negen.

Anderlecht krijgt dit seizoen heel wat kritiek te slikken, maar puntengewijs is er na afloop van de heenronde amper een vuiltje aan de lucht voor de Brusselaars, die in de stand tot op één punt van landskampioen Club Brugge geslopen zijn. Club liep zaterdagavond in Charleroi tegen zijn tweede seizoensnederlaag aan en ziet zo leider Racing Genk mogelijk tot zes punten uitlopen. De Limburgers sluiten vanavond (20u) de speeldag af met een bezoek aan rode lantaarn Moeskroen. Even verderop ontvangt KV Kortrijk om 18u het wisselvallige Standard.

bron: Belga