Conservatieve brexiteers en DUP geven May samen schot voor de boeg

In de Britse zondagskrant The Sunday Times hebben de harde brexiteers in de Britse conservatieve partij en de Noord-Ierse nationalisten samen een nieuwe waarschuwing gestuurd naar premier Theresa May. Ze laten er geen twijfel over bestaan dat ze een eventueel akkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie zullen wegstemmen indien May haar strategie niet bijstuurt. “We delen de ambitie van de premier voor een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie, maar niet ten koste van alles en zeker niet ten koste van onze unie”, schrijven Steve Baker en Sammy Wilson in een gemeenschappelijk artikel.

“Indien de regering de historische vergissing zou begaan om prioriteit te geven aan het tevreden stemmen van de Europese Unie, boven een onafhankelijk en één Verenigde Koninkrijk, dan zullen we jammer genoeg tegen dit akkoord moeten stemmen”, vervolgen ze.

Baker is vicevoorzitter van een invloedrijke groep van een tachtigtal eurosceptische conservatieve parlementsleden. Wilson is de brexit-woordvoerder van de DUP, de nationalistische Noord-Ierse partij die de regering van May gedoogsteun verleent in het parlement.

Beide politici vrezen dat May in het kader van de onderhandelingen over een echtscheidingsakkoord met de Europeanen een oplossing zal aanvaarden die weliswaar de herinvoering van grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland vermijdt, maar tegelijkertijd een wig zou kunnen drijven tussen Noord-Ierland en de rest van Groot-Brittannië, of Groot-Brittannië voor onbepaalde tijd in de Europese douane-unie houdt.

Het dreigement betekent de zoveelste klap voor May, die vrijdag nog werd geconfronteerd met het ontslag van staatssecretaris voor Transport Jo Johnson. De broer van brexit-boegbeeld Boris Johnson uitte scherpe kritiek op de manier waarop de premier de onderhandelingen voert en brak een lans voor een tweede referendum over het Britse vertrek.

De onderhandelingen over een geordend vertrek van de Britten uit de Europese Unie zijn in een cruciale fase aanbeland. Op 29 maart volgend jaar verlaten de Britten de Unie.

bron: Belga